Miten syöpä eroaa Paavo Väyrysestä?

Kukapa ei olisi viimeisten vuosien aikana joutunut muuttamaan suunnitelmiaan VR:n vuoksi useampaan otteeseen – me Sisarukset saimme kokea sen viimeksi viikko sitten DesuTalksin yhteydessä. Tämän valtionpysäyttävän ongelman kunniaksi onkin aika viimein esitellä Yöjuna, suomalainen jännityselokuva 90-luvulta, jonka tapahtumat sattumoisin liittyvät myös VR:n toimintaan. Elokuva on aina ollut meille erityisen hauska katselukokemus, koska sen näyttelijöistä yllättävän moni on televisio- ja elokuvatöiden ohella luonut uraa myös suomalaisessa dubbausbisneksessä. Paljastetaan siis, ketkä kaikki!

Tuleeko VR sinunkin uniisi?

Yöjuna on vuonna 1996 valmistunut Markku Niinivaaran romaaniin Pimeä vuodenaika perustuva elokuva, joka ei suomalaiseksi jännäriksi ole ollenkaan hassumpi. Elokuvassa VR:n suoraselkäinen työntekijä Ari Nykänen selvittää mystistä onnettomuutta, jossa tavarajuna törmää keskiyöllä radan päällä seisovaan kuorma-autoon. Hänelle selviää ajan myötä, että onnettomuuteen joutunut juna kuljetti jotain aivan muuta kuin mitä rahtikirjoihin oli ilmoitettu, ja radalle jätetty kuorma-auto on ollut vain ulkopuolisen tahon tapa saattaa asia julkisuuteen. Nykänen sotkeutuu yhä syvemmälle tapaukseen ja selviää, ettei oikein kenelläkään asiaan vihkiytyneellä ole puhtaita jauhoja pussissaan – vaara vaanii niin työpaikalla kuin omassa perheessä, ja Nykänen saa lopulta juosta henkensä edestä selvitäkseen tapauksesta.

Aarre Karén, Juha Muje ja Santeri Kinnunen. Heitä kaikkia sinäkin olet kuullut lasten piirretyissä.

Pääroolissa nähdään Santeri Kinnunen, jota kuultiin pikkupoikana Radioteatterissa ja jonka äänen kaikki suomalaiset oppivat tuntemaan vuonna 1995 ensimmäisen Toy Storyn myötä. Buzz Lightyearin lisäksi Kinnunen on monipuolisten näyttelijäntaitojensa ansiosta luonut itselleen komean uran Suomen jälkiäänitysbisneksessä – häntä on parin viime vuosikymmenen aikana kuultu niin Mulanin Li Shangin ja Pocahontasin John Smithin kaltaisina salskeina Disney-sankareina kuin astetta koomisemmissakin rooleissa, joista hyvä esimerkki on Keisarin uudet kuviot -elokuvien ja samannimisen tv-sarjan iloluontoinen höhelö lihaskimppu Kronk. Kinnusen tunnetuimpiin äänirooleihin kuuluu myös Ice Age -elokuvien sapelihammastiikeri Diego, jota hän on dubannut kaikissa kolmessa elokuvassa.

Tapausta tutkivan tutkijalautakunnan puheenjohtaja Helimäkenä häärii veteraaninäyttelijä Aarre Karén, joka on todellinen monitoimimies Suomen dubbauspiireissä. Kuten tässäkin elokuvassa, hän saa animaatioissakin usein esitettäväkseen ne vanhat ja äreät tyypit (mistäköhän kumman syystä), joihin lukeutuu niinkin kuuluisia hahmoja kuin tietäjä Akvavitix , Abraham Simpson sekä Disneyn Tarzanin professori Porter. Lukuisista papparooleistaan tunnetun Karénin tunnetuimpiin animaatiorooleihin kuuluu ehdottomasti myös Nalle Puh –elokuvien Kani, jonka suomalaisena äänenä hän on toiminut monen vuosikymmenen ajan. Karénin asemasta Suomen animaatioalalla voi kieliä myös se, että hän on mukana molemmissa 2000-luvulla tuotetuissa suomalaisissa animaatioelokuvissa Röllin sydän sekä Niko – Lentäjän poika. Viimeisin äänirooli Karénilta lienee sivuosa Sammyn suuri seikkailu -elokuvassa, joka pyörii parhaillaan Suomen elokuvateattereissa.

Elokuvan alkupuolella puhelimeen ärisevänä raivausryhmän päällikkönä vilahtaa Juha Muje, joka on monelle tuttu nimi Raid-sarjasta sekä samannimisestä elokuvasta. Äänirintamalla Muje on tehnyt pari roolia 90-luvun alussa, ja vuoden 2005 jälkeen häntä on kuultu animaatioissa ja elokuvadubbauksissa aina muutaman vuoden välein. Viimeisimmät Mujeen ääniroolit ovat viime vuoden Nanny McPhee ja suuri pamaus -elokuvasta sekä pöllöanimaatiosta Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole (suom. Legenda suojelijoista), mutta loistokkain hänen esittämistään piirroshahmoista lienee kuitenkin Kaunottaren ja hirviön hurmaava Lumière.

Muje ei ole ainut elokuvassa vain silmänräpäyksen ruutuaikaa saava nimi: samaisen kohtauksen palomiehistä yksi on Ilkka Heiskanen, joka teki hullunhauskan roolisuorituksen Notre Damen kellonsoittajan Hugo-gargoilina 90-luvun puolivälissä. Häneltä löytyy lisäksi läjä dubbausrooleja myös 2000-luvun puolelta – muistatte kai vielä herkästi kiintyvän B.E.N-robotin Disneyn Aarreplaneetasta?

Palomestarina taas vilahtaa Markku Huhtamo, jonka roolisuorituksen Toy Story 3 –elokuvan Tuhtina kehuin syksyllä maasta taivaisiin. Muutamien Olipa kerran -sarjojen sivuäänien lisäksi Huhtamo muistetaan Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatioelokuvan Piisamirotta-filosofin roolista 90-luvulta, mutta Toy Story 3:n lisäksi hän on tehtaillut ahkerasti dubbirooleja viimeisten vuosien aikana. Elokuvarintamalta Sisarusten mieleen taas on elävästi jäänyt mieleen Huhtamon lyhyt, mutta sitäkin ytimekkäämpi esiintyminen poromies Kalle Pokkana vuoden 1998 Poika ja ilves -elokuvassa.

Timo Torikka, jonka nimi on tuttu Muumien alkuteksteistä.

Rekkaan törmänneen junan koneapulainen on Timo Torikka, jolta löytyy Olipa kerran keksijä -sarjan sivuäänien lisäksi vain yksi dubbaushahmo, mutta kyseistä hahmoa rakastetumpaa ja ikonisempaa saakin Suomesta hakemalla hakea: hän ei ole kenenkään muun kuin Muumien Nuuskamuikkusen suomiääni. Torikan tunnistaa hahmon ääneksi elokuvassa yllättävän helposti – jos ei muuten niin laittamalla silmät kiinni. Erinomaisista kielitaidoistaan tunnettu Torikka on myös työskennellyt Ranskassa sekä esiintynyt muutamissa koulujen ranskantunneille työstetyissä videoissakin – Myykin muistaa välittömästi tunnistaneensa Nuuskamuikkusen puhumassa yhdellä yläasteen ranskantunnin opetusvideolla.

Pieni sivuosa elokuvassa on myös Martti Suosalolla, josta tuli supertähti sellaisten ikonisten suomalaishenkilöiden kuin Kari Hotakaisen, Jean Sibeliuksen ja Irwin Goodmanin esittämisen myötä. Viime aikoina hän on näyttäytynyt hermoilevana Lennart Lindberginä Risto Räppääjä –elokuvissa, mutta äänirintamallakin mies on ehtinyt käväistä: hän oli nimittäin Karvisen suomiääni sarjakuvakissan ensimmäisessä elokuvassa vuonna 2004.

Baarikohtauksessa Suosalon hahmolta tulta kinuava humaltunut mies on Kari Hietalahti, josta on vastikään kirjoitettu Pasila-artikkelissamme. Hietalahti pongahti kuuluisuuteen Kinnusen kanssa Vintiöt-sketsisarjasta 90-luvulla ja on tunnettu sivuroolinäyttelijä niin elokuva- kuin dubbausalalla. Disney- ja Pixar-roolien lisäksi hän antoi äänen muutamille tärkeille sivuhenkilöille Simpsonit-elokuvan suomiversioon ja esitti myös muutamia Joulupukin poroista Niko – Lentäjän poika -elokuvassa pari vuotta sitten. Monelle kenties rakkain hänen hahmoistaan on kuitenkin Babar-sarjan sarvikuonokuningas Ratakses, jota Aranakin kehui erikseen Babar-jutussaan.

Petri Liski, toiselta nimeltään Rehti Repo.

Nenäkkäänä Greenpeace-aktivisti Jalo Armas Lavosena (paras nimi ikinä) elokuvassa vilahtaa Petri Liski, jonka nimi tai äänikään ei välttämättä tuo heti mieleen mitään mielikuvia animaation saralta. Asiaan vihkiytymättömälle voikin tulla yllätyksenä, että Liski on toiminut Hessu Hopon suomiäänenä viimeiset kaksi vuosikymmentä. Hopon poppoo -sarjan ja elokuvan lisäksi Sisarukset ovat aina rakastaneet erityisesti lyhytpiirretty PotkupalloHessua. Hessun lisäksi Liski on myös tehnyt erinäisiä sivurooleja animaatioelokuvissa, joista yksi ikimuistoisimpia on Pinokkion uudemman dubin lipevä Rehti Repo.

Edellä esiteltyjen lisäksi Yöjunassa nähdään muitakin nimekkäitä suomalaisnäyttelijöitä, jotka eivät animaatioissa vielä ole esiintyneet. On suunnaton sääli, ettei mestarinäyttelijä Åke Lindmania kuultu koskaan äänirooleissa hänen elinaikanaan. Muun muassa hullujen rooleissa kunnostautunutta Oskari Katajistoa soisi hyvin kuultavan myös animaatiorintamalla joskus. Kuinka moni näyttelijä on saanut CV:hensä nimikkeen ”Mielipuoli”?

Niin mitä eroa syövällä ja Paavo Väyrysellä muuten on?

Syöpä kehittyy.

Explore posts in the same categories: Elokuvat, Suomi

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Miten syöpä eroaa Paavo Väyrysestä?”

  1. Myy Says:

    Tajutonta, että tää leffa on 15 vuotta vanha ja toi vitsi on edelleen hyvä x3


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: