Teh Joulukalenterihihihi: luukku 20

Kaikilla meillä on omat suosikkipiirrossarjamme, joita lapsena tuijotimme sydämenkuvat silmissä ja joiden nostalgiapotentiaali on suunnaton, kun palaamme niiden pariin jälleen aikuisena. Animen ja Disneyn lisäksi Sisarusten elämässä tällaista paikkaa pitää Smurffit, koko 80-luvun ajan pyörinyt Hanna-Barberan tuottama piirrossarja, jonka myötä siniset pikkuveikot valloittivat Amerikan lopullisesti. Smurffit eivät suinkaan lopettaneet tähän, vaan ovat sen jälkeen vallanneet monien Euroopan maiden musiikkimarkkinat levyillään – he ovat huippusuosittuja Suomessakin, ja uusi joululevy on vastikään ilmestynyt kauppoihin. Amerikassa on lisäksi tekeillä elokuva ja alkuperäistä sarjakuvaa ilmestyy yhä uusi albumi vuosittain, eli hilpeät siniveitikat eivät aivan nopeasti ole meitä jättämässä.

Belgialaispiirtäjä Peyon luomista ikimuistoisista hahmoista jokainen varmasti muistaa Velhon, smurffien arkkivihollisen, joka yhdessä Rontti-kissansa kanssa yrittää kerta toisensa jälkeen saada smurffit paistinpannulleen. Vanhan kääkän suunnitellessa sinipiiperöiden tuhoa hän nauraa usein klassista pahisnauruaan, joka alkaa nopeana hihityksenä ja purkautuu pitkinä, voitonriemuisina huutoina, joista suorastaan huokuu naurajan suunnaton itsevarmuus (kumma kyllä, ettei hän moisesta maailmanvalloitusnaurusta huolimatta ole vielä yhtäkään smurffia onnistunut nirhaamaan – kenties kyseinen raikuva nauru paljastaa hänet liian aikaisin). Vaikkei Rontilla ole puherepliikkejä ollenkaan, on pahansisuinen kissa tästä huolimatta kuitenkin kaikkea muuta kuin mykkä hahmo; kun eläin ei jahtaa smurffiparkoja kimakasti älisten, se nauraa ilkikurisesti Velhon esitellessä tälle hurjia keksintöjään. Ja tämä pahisduo todistaa naurullaan todeksi väitteen, jonka mukaan lemmikit ja omistajansa muistuttavat toisiaan.

Kylmäksi eivät jätä myöskään sarjan siniset nimikkohenkilöt, smurffit kun ovat tunnetusti kovia juhlimaan ja pitämään hauskaa – nauramisessa kunnostautuu etenkin pommipakettejaan jakeleva Jekku, jonka kuulee useimmiten vain kikattamassa hysteerisenä pilojensa uhreille. Monilla smurffeilla on oma persoonallinen naurutyylinsä, näistä muutamina Välkyn vahvasti nasaali hihitys, Suursmurffin ilkikurinen pappanauru ja lempeän Kömpelön iloinen hekotus, joka nousee yllättävän korkealle kun hahmo oikein innostuu nauramaan.

Koska sarjassa vilisee kymmenittäin kolmen omenan korkuisia sinihahmoja, löytyy tekijätiimistä valtava määrä ammattilaisääninäyttelijöitä, joista moni on alansa kirkkainta parhaimmistoa. Velhon roolissa hääri legendaarinen Paul Winchell, joka oli jo kuusissakymmenissä kun sarja tehtiin 80-luvulla, joten Velhon kähisevä pappaääni on hyvinkin autenttinen. Toinen aikansa supertähti Don Messick antoi äänensä Suursmurffille, ja puhuu jostain syystä alkukausina selvästi jämerämpään äänensävyyn kuin myöhemmin (hän oli muuten myös Rontti-kissan ääni). June Forayn Jekku-nauru on fanien suosikki, ja Danny Goldmanin tulkinta näsäviisaasta Välkystä on niin ikimuistoinen, että häntä pyydettiin varta vasten uusimaan roolinsa satiiriseen Robot Chicken -sarjaan 2000-luvulla. Rakastetun Kömpelön roolin tulkitsee William Callaway.

Iloluontoisten veitikoiden sarjasta on omistettu kokonainen jaksokin naurun voimalle. Toisen kauden ”The Last Laugh”-jaksossa Velho kehittää smurffit nujertaakseen taikapölyn, jolle altistuvat alkavat nauraa hillittömästi pystymättä lopettamaan. Jakson aikana pölylle altistuu erinäisiä henkilöitä, kunnes lopussa valtava joukko smurffeja saa pölypilven naamalleen, ja seuraavien viiden minuutin aikana kuuluu pelkästään hysteeristä joukkoräkätystä. Jopa Ärjy-smurffin voi nähdä jaksossa nauramassa päätään irti muiden kanssa. Jakso muuten alkaa Jean Sibeliuksen Finlandialla, minkä luulisi huvittavan erityisesti suomalaiskatsojia.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: