Teh Joulukalenterihihihi: luukku 9

Aladdinin antagonisti, ilkeä suurvisiiri Jafar lienee yksi suosituimmista Disney-pahiksista. Se on täysin ymmärrettävää, sillä liuhuparta on täynnä kiintoisaa dualismia; hän on sekä hienostunut että radikaali, sekä lipevä että manipuloiva, niin kylmä kuin melodramaattinenkin. Hahmo nähdään elokuvan aikana hyvin erilaisissa tilanteissa ja rooleissa ja hänen persoonastaan useita puolia laskemoivasta viilipytystä raivoisan voitonriemun vallassa kirkuvaan mielipuoleen.

Noin puolet ruutuajastaan Jafar vetää roolia sulttaanin ja muiden höynäytettäviensä edessä. Pelkkään korrektiin sanahelinään ja ankaraan itsehillintään perustuva rooli on kuitenkin niin läpinäkyvä, ettei kukaan oikeastaan ylläty, kun visiiri leffan loppupuolella paljastuu juonittelijaksi. Aina kun Jafar pääsee hetkeksi teeskentelemästä, päänsä nostaa hänen todellinen luonteensa kaunoineen ja patoutumineen, ja hienosteleva naurahtelu vaihtuu naamioimattomaksi, äänekkääksi räkätykseksi. Etenkin loppupuolella sumutuksen paljastuttua hänen sisimpänsä purkautuu ryöpyten ulos heikompien nöyryyttämisenä, pikkumaisena kiusaamisena, pilkkaamisena ja hallitsemattoman primaalisena, ulvovana naurunkirkunana.

Jarkko Rantasen (1946-2008) suomalainen Jafar-tulkinta on jäänyt lapsuudesta mieleen suuren vaikutuksen tehneenä suorituksena. Rantanen pystyy näennäisen vaivatta ja erittäin uskottavasti siirtymään Jafarin oikusta toiseen pistäytyen milloin pelottavan, milloin hullunkurisen puolella. Hänen nöyristelevä Jafarinsa on todella sulava ja pehmeä, mutta myös ylväs ja arvokas. Hänen pahuuksiaan punovan Jafarinsa sävy taas on hyvin komea, itsetietoisuudessaan järkähtämätön ja auktoriteettinen. Kontrasti kolmen pallean voimalla vapautuneesti hirnuvaan, naamionsa pudottaneeseen Jafariin onkin aika järisyttävä. Eipä ollut kuusikesäisenä helppoa uskoa, että sama mies lauloi riemusta hihkuen banana splitistä ja hyppykepistä Nalle Puhin Tikruna.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: