Uusinta uutta: Itse ilkimys

Elokuvateattereihin 9.7.2010 pyörähtänyt, Universal Studiosin ja Illumination Entertainmentin yhteistyönä syntynyt Despicable Me yllätti kaikki. Universalin esikoistietokoneanimaatio on jo moninkertaisesti ansainnut takaisin 69 miljoonan dollarin budjettinsa. Suomessa leffa tuli ensi-iltaan 15.10. nimellä Itse ilkimys. Käsittelen kirjoituksessa ainoastaan suomeksi dubattua versiota, sillä alkuperäistä ei täällä opiskelupaikkakunnallani enää esitetty, kun olisin piipahtanut teatteriin sitä katsomaan. Höh.

Elokuvan päähenkilö on, kuten nimestä näkee, itse ilkimys. Superroisto Gru asustelee kivassa, ei yhtään epäilyttävän näköisessä talossa kera apurinsa tohtori Nefarion, lemmikkinsä Ärrin ja monilukuisen, keltaisen kätyriarmeijan. Grun ovella piipahtavat myös kolme orpoa Margo, Edith ja Agnes. Tytöt kiertelevät myymässä keksejä tyrannimaisen orpokodin johtajan käskyläisinä ja haaveilevat päivästä, jona joku ihana pariskunta adoptoi heidät.

Maailmaa ravisuttanut Gizan pyramidin ryöstö kasaa paineita Grun kaareville harteille – hänenhän kuuluisi olla planeetan pelätyin roisto. Onneksi hänellä on idea, joka jättää pyramidipuhalluksen auttamatta varjoonsa: hän aikoo varastaa kuun taivaalta. Ensin on kuitenkin rakennettava avaruusalus, eikä pahispankilta heru lainaa, ennen kuin keikkaan tarvittava kutistin on plakkarissa.

Kutistimen ryöstön keskeyttää nuori pyrkyrikonna Vektori, jonka hampaisiin asti aseistettuun linnoitukseen ei noin vain murtaudutakaan. Kuin tilauksesta paikalle ilmestyvät orpotytöt, jotka pääsevät kuin pääsevätkin sisään kekseineen. Pientä orpokodissa pyörähdystä myöhemmin Gru on lasten tuore isä ja voi valjastaa nämä ilkeisiin tarkoitusperiinsä. Vaan tyttökatraasta huolehtiminen on helpommin sanottu kuin tehty, eikä aikaakaan, kun Grun prioriteetit alkavat muuttua.

Voin kuvitella, mitä suomalaiscastaajat ovat ajatelleet valitessaan Grun suomenkielistä ääntä: ”No täs ois nyt tää Gru. Se puhuu venäläisellä aksentilla ja tolleen. Kukas suomalaisnäyttelijä olis menestynyt Venäjällä…?” Kyllä, Grun roolissa on Ville Haapasalo. Äänirooli ei ole hänen ensimmäisensä, sillä hän esitti myös Kusakaben siskosten isää Naapurini Totoron suomiversiossa. (Etsikääpä pari yhtäläisyyttä roolien väliltä.)

Haapasalon Gru onkin konnuudestaan huolimatta todella luttana setä. Hän jäädyttää ihmisiä kahvilan jonossa, mutta kohtelee kätyreitään hyvin ja tuntee nämä kaikki nimeltä. Sympatiaa keräävät myös Grun huolet syrjäytetyksi tulemisesta ja vaikea suhde äitiin, joka on kovin taitava vähättelemään poikaansa. Grun muodonmuutos kelpo isäksi on hellyttävä, muttei yhtään liian lällysti toteutettu. Ja päästäänpä elokuvan aikana toki näkemään, että hänessä on vielä puhtia. Aksentin autenttisuudesta en mene takuuseen, mutta soraärristä päätellen dubbauksessa onkin sen sijaan haettu mahdollisimman erottuvaa, ulkomaalaisen kuuloista puhetapaa.

Luojan kiitos Grun lapset ovat tyttöjä, sillä Hollywoodin isä-poika-juttuja on nielty jo aivan tarpeeksi. Margo on tytöistä vanhin ja vastuuntuntoisin, ja hän onkin se, joka panee kampoihin Grulle tämän yrittäessä hyötyä tytöistä. Täysi tosikko ei hän silti ole, vaan myös hän on pohjimmiltaan lapsi, joka kaipaa vanhemman huolenpitoa. Pipopäinen Edith taas työntää uteliaat näppinsä joka paikkaan ja on kolmikosta se kummallinen. Nuorin tytöistä, yksisarvisfani Agnes, on pirteä ja välitön. Hän hyväksyy heti uuden isänsä, joka on kiva mutta pelottava, niin kuin pukki. Agnes sulattanee myös eniten sydämiä valkokankaan tällä puolen, on hän sen verran lutuinen typykkä. Omaa sydäntäni lämmitti eniten Margon ja Grun lähentyminen, olihan juuri Margolla eniten vaikeuksia sopeutua tilanteeseen.

Margon äänenä on Idols-laulaja Kristiina Brask, joka on vasta alkanut ottaa ensiaskeleitaan ääninäyttelijänä. Sen valitettavasti myös kuulee. Braskin roolisuoritusta vaivaavat ei-ammattilaisten tyypilliset ongelmat: koulimaton artikulaatio ja liioittelemattomuus. Lopputulos on monotoninen, pahimmillaan teennäinen. Toki Braskillakin on hetkensä, mutta eron muihin näyttelijöihin kuulee silti selvästi. Rooli ei ole jäämässä hänen viimeisekseen, joten toivoa sopii, että kehitystä tapahtuu.

Edithin roolin vetää Tuuli Inkinen, joka on aiemmin ääninäytellyt ainakin elokuvassa Ruma ankanpoikanen ja minä. Agnesia taas esittää Maria Takaki, joka on takuuvarmasti sukua suomalaisdubbauksissa päteneelle Akira Takakille. Molemmat ovat hyvin suloisia, ja etenkin Takaki saa vääntää söpöyssäätimet huoletta kaakkoon viattoman iloisena Agnesina.

Vektorin iskurepliikit kaipaavat hiomista.

Haapasalon lailla on myös Vektorin dubbaaja verraten uusi ääninäyttelijänä. Reino Nordin veti aiemmin salskean sankariroolin Prinsessan ja sammakon prinssi Naveenina ja pääsi nyt debytoimaan pahiksena. Ja millainen debyytti se onkaan – Nordin sopii Vektorille kuin rillit päähän. Hänen roolisuorituksena on juuri niin energinen ja ärsyttävä kuin kuuluukin olla. Myös pariin otteeseen kajautetut pahisnaurut menivät nappiin. Lisää tätä!

Elokuvaa katsoessa tuli kyllä mieleen, miten uusi konsepti Vektorin kaltainen nörttihahmo on, kyseinen ihmistyyppi kun on syntynyt vasta tekniikan viimeaikaisen kehityksen myötä. Ja kun nörtti on superroisto, jolla on koulukiusaajan luonne, päästään hauskan äärelle. Grun vanhanaikainen konnuus kartanomaisine pytinkeineen ja rujoine terästankkeineen löytää vastakohtansa Vektorin varusteista, joiden kaikkien nimet voisivat alkaa pienellä iillä. Sana ”foil” realisoituu useassakin merkityksessä.

Jos olisin pahis, olisin juuri tällainen. Vähemmän mereneläviä vaan.

Dubbausveteraani Jarmo Koski esittää tohtori Nefariota, Grun uskollista asesuunnittelijaa. Nefario osaa pykätä kaiken, mitä keikalle sattuu tarvitsemaan – harmi vain, ettei kuulo aina pelaa. Heti tunnistettavan Kosken roolisuoritus tekee harmittoman näköisestä tieteilijästä lähes karskin. On hauskaa, että homssuisesta, lähestulkoon kuurosta ukkelista lähtee niin määrätietoinen ääni. Koski tuo mainiosti esiin Nefarion ammattimaisen puolen: tämä ukko voi olla höpsähtäneen oloinen, mutta mitä pahisbisnekseen tulee, hän on tosissaan.

Nefario pelastaa!

Pahispankin tylyn johtaja Perkinsin roolissa kuullaan yllättäen Pertti Sveholmia, joka tekeekin vallan nautittavan roolityön. Orpokodin johtaja neiti Hattien äänenä puolestaan on Rinna Paatso, joka on Kosken lailla dubbausten vakiokamaa. Grun äidin roolissa vilahtaa Leena Uotila, joka lienee ääniskenessä tunnetuin rooleistaan Muumilaakson tarinoissa.

Lollasin Gru-raylle.

Itse ilkimys alkaa verraten hitaasti, mutta päästyään vauhtiin se ei petä. Omaperäisen lähtökohdan kruunaavat mieleenpainuvat, sympaattiset hahmot, jotka ovat designiaan myöten uniikkeja. Grun kätyrien toilailut ovat hauskoja, mutta eivät onneksi varasta show’ta. Elokuvan kohtauksia tahdittaa tarttuva musiikki, ja onhan se teemalaulukin aika svengaava.

Parasta leffassa lienee juuri se, kuinka virkistävän erilainen se on: pahis päähenkilönä, ei täysin epäolennaista romanssijuonta, vanhanaikaista piirrosslapstickiä yhdistettynä moderniin tietokoneanimaatioon, kyseinen kohellus yhdistettynä lämminhenkiseen tarinaan perheen muodostumisesta… Yllätyin aluksi siitä, miten lyhyeen loppurähinät loppuivat, olin odottanut enemmän eeppistä vääntöä. Elokuva tekee kuitenkin viisaasti keskittyessään lopussa olennaiseen: Gru saa tytöt takaisin ja voittaa heidän luottamuksensa.

Sitä paitsi Gru vetää haita turpaan.

Itse ilkimyksen taloudellinen menestys on luonnollisesti poikinut suunnitelmia jatko-osasta. Elokuva jätti auki juuri sopivasti juonielementtejä moiseen. Itse ainakin jään odottamaan jatkoa innolla. Entä missäs kuppaa oma kappaleeni Unisista kisuista?

Paras iltasatu ikinä!

Explore posts in the same categories: Elokuvat, Suomi, Uusinta uutta

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

16 kommenttia : “Uusinta uutta: Itse ilkimys”

 1. Niina Says:

  Katoin viime yönä tän leffan ja minä niiin haluan tuon Uniset kisut -kirjan!!

 2. Cilla Says:

  Ilkimys on kyllä kaikin puolin ihana ja suloinen raina, ja sen erilaisuus on vedonnut vahvasti ihmisiin ympäri maailmaa. Itselläkin on viimeisen viikon ajan tullut katsottua leffa ihan liian monta kertaa, kun se viimein suvaitsi tulla myyntiin DVD:lle. Toivottavasti jatko-osasta tulee yhtä hauska ja omalaatuinen kuin ensimmäisestä osasta :3

  Ja Uniset kisut on paras lastenkirja pitkään aikaan – leffantekijät tekivät täysin oikein kun teettivät kirjasta ihan oikean, fyysisen version!


 3. […] Bäckman: Taisi olla vuosi 2002. Se oli vain ajan kysymys, sillä Sun Studiohan oli muissa Pohjoismaissa tehnyt Disneyn jutut jo pitkään. Suomessa ei ollut vielä Sun Studiota, mutta kun kaksi PVP:n entistä työntekijää perusti sen Suomeen, oikeudet siirtyivät heti automaattisesti sinne. Siinä vaiheessa Wernen kuvio vähän pieneni. Sen omistanut Sanoma lopetti sen, mutta työntekijät ostivat sen itselleen ja jatkoivat sitä sitten sillä lailla. Siellä tehdään elokuvia silloin tällöin nykyäänkin, viimeksi tehtiin Itse ilkimys. […]


 4. […] luetuin artikkeli on koko blogia johtava Pasila-kirjoitus. Toiseksi 287 lukukerralla on kivunnut Uusinta uutta: Itse ilkimys, joka ohitti lopulta pitkään suosiossa paistatelleen, kolmanneksi jääneen Jalankulkijat […]

 5. Aquila Says:

  Ohhoh! Juu tosiaan, Maria Takaki on sukua minulle (pikkusiskoni) ja hän on ihan tohkeissaan kun joku mainitsee hänen nimensä elokuva-arvostelussa 😀 kiits

  • Nita Says:

   Ääninäyttelijä blogissani, huikeaa! Ilkimyksestä tykätään meidän perheessä kovasti nimenomaan suomeksi loistavien roolitusten vuoksi. Kyllä Maria on aivan mahdottoman suloinen Agnes 😀 Hän teki loistavaa työtä, toivottavasti hän tekee dubbauksia jatkossakin.

   Etkös sinä ole nyt uudessa Nalle Puhissa? Ajattelin käydä katsomassa ennakon ylihuomenna ja kirjoitella sitten parin viikon päästä blogiin, jos kiinnostaa tietää, mitä meillä on sanottavaa 😉

   • Aquila Says:

    Kiva kun piditte!
    Jep, ja itse olen siinä Nalle Puhissa mukana, mutta se jääneekin sitten viimeiseksi roolisuorituksekseni Pikku Ruun parissa (äänenmurros iski 15-vuotissynttäreiden jälkeen :(). Omasta mielestäni elokuva oli aika onneton verrattuna edellisiin, mutta kiinnostavaa toki tietää mitä mieltä muut ovat! Plogia vain tulemaan 🙂

    • Nita Says:

     Juu, kysäisimme Markus Bäckmanilta hänen haastattelunsa yhteydessä, ovatko kaikki vanhat äänet uudessa Puhissa, ja hän mainitsikin, että olet viimeistä kertaa Ruuna. Toivottavasti sinua kuullaan sitten tulevaisuudessa isojen poikien rooleissa 🙂 Minustakin Disney on retostanut koko Puh-aihion aika kokonaisvaltaisesti läpi tässä menneinä vuosina, mutta katsotaan nyt, onnistuuko uusi leffa tavoittamaan vanhan sävyä. Suunnittelimme siis, että ensi viikolla on siskoni vuoro kirjoittaa ja Puh-juttu tulisi sitten sitä seuraavalla viikolla!

     Huvittaisiko sinua muuten joskus jutella kanssamme dubbauksesta blogia varten? 😀

 6. Nita Says:

  Mahtavaa! Meillä on loppuvuonna kädet aika täynnä, mutta viikon 42 loppu / viikon 43 alku, esim. sunnuntai 23.10., sopisi vielä tämän vuoden puolella. Ollaan toki asiasta tarkemmin yhteydessä vaikka sähköpostitse, jos sinulla on antaa osoite. Meihinhän saa yhteyden täältä blogista tai blogin sähköpostista afureko[@]gmail.com 😉


 7. […] Aiemmin arvostellusta Itse ilkimyksestä on sukeutunut koko perheen suosikki, jonka voi aina katsoa. Jopa Sisarusten äiti pitää enemmän laadukkaasta suomiversiosta. Kehuimme jo ensivaikutelmissa Reino Nordinia päähenkilömme Grun kilpailijana Vektorina, mutta roolisuoritus vain paranee katsomiskertojen myötä. if( typeof swfobject!=="undefined"){swfobject.registerObject("v-ZSy4d1Ol-1-video", "10.0.0", "http://s0.videopress.com/playerProductInstall.swf");} […]


 8. […] Reino Nordin teki niin mahtavaa työtä Itse ilkimyksen Vektori-pahiksena, että olimme onnemme kukkuloilla saadessamme tietää, että hän dubbaisi […]


 9. […] truffulametsä myös tuntuu asutulta. Harmi vain, että joku tykkäsi studion aiemman animaation Itse ilkimyksen kätyreistä vähän liikaa ja teki elukoista ihan niiden oloisia. Ilkimyksessä kätyrit […]


 10. […] Sanalla on pettämätöntä koomista arvoa, mistä malliesimerkki löytyy muun muassa Itse ilkimys -elokuvan suomenkieliseltä raidalta. Rikollisnero Gru löytää olohuoneensa kolmen pikkutytön ja […]


 11. […] Monsterit Oy -elokuvan esiosa Monsters University (21.6.), Illumination Entertainmentin pahishitti Itse ilkimyksen jatko-osa Despicable Me 2 (3.7.), DreamWorksin Turbo (19.7.), Sony Pictures Animationin […]


 12. […] 2010 Illumination Entertainmentin hittianimaatio Itse ilkimys (alkup. Despicable Me) valloitti sydämet ympäri maailmaa. Seuraavat elokuvat eivät olleet aivan […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: