Nozawa Nachi in memoriam

Mitä yhteistä on Versailles no baran Hans Axel von Fersenillä, Hellsingin isä Andersonilla, Kingdom Heartsin Vexenillä, Demon Lord Danten Saatanalla, From Eroica With Loven jaarli Dorian Red Glorialla ja Clint Eastwoodilla?

Nozawa Nachi, oikealta nimeltään Nozawa Yasutomo, oli 60-luvulta saakka töitä tehnyt aktiivinen ääni- ja teatterinäyttelijä. Nimi on länsimaiselle animeskenelle kohtalaisen tuntematon, mutta Japanissa on varmaan vaikeaa löytää ainuttakaan animaatio- tai elokuvaharrastajaa, jonka sydänalaa ei olisi riipaissut, kun Nozawan kuolemasta uutisoitiin Japanin televisiossa.

Nozawa oli pienestä pitäen näyttämötaiteeseen orientoitunut, sillä hän kävi koulupoikana lähes päivittäin läheisessä Meijiza-teatterissa. Näyttelijöitä enemmän hän oli kuitenkin kiinnostunut lavasuunnittelusta, ja kotonaan hän rakensikin leikkeihinsä pienoisteatterin mandariinilaatikosta. Intohimo teatteriin jatkui yliopistoajoille asti. Opiskellessaan Kokugakuin-yliopistossa Nozawa yritti päästä lavasuunnittelijaharhoittelijaksi ammattilaisteatteriin, mutta hänelle sanottiin hänen piirrostensa olevan kehnoja, vaikka ideoista pidettiin. Nozawa päätti sittemmin pyrkiä ohjaajaksi. Valmistuttuaan hän liittyi Gekidan Shichiyoukaihin ohjaajaharjoittelijaksi, mutta Takagi Junichi panikin hänet näyttelijän hommiin, joita hän teki kolme vuotta. Hänen senpainaan teatteriryhmässä toimi muun muassa sellaisia seiyuusetiä kuin Kimotsuki Kaneta, Aono Takeshi ja Yanami Jouji.

Jätettyään Shichiyoukain Nozawa keräsi näyttelijäkollegoitaan ja perusti oman teatteriryhmänsä, Gekidan Shiron. Shiro ei kuitenkaan menestynyt – ilmeisesti siksi, että esitetyt musiikkituotannot olivat liian vaikeita kokemattomalle Nozawalle – ja ryhmän oli laitettava lappu luukulle. Nozawan käteen jäi 3 700 000 jenin, nykyrahassa 20 000 000 jenin eli noin 177 640 euron, velat. Hän asusteli ystäviensä luona ja eli hyvin köyhästi, mutta ei ollut katkera, sillä hän rakasti teatteria ja köyhyyttä oli joka puolella Japania.

Tavatessaan Ginzassa sattumalta senpainsa Yanami Joujin Nozawa kysyi tältä töitä. Yanami kehotti häntä ryhtymään dubbausbisnekseen ja tarjoutui esittelemään hänet toimistolleen. Nozawa luuli hänen pilailevan, mutta viikkoa myöhemmin kaksikko kohtasi jälleen, ja Yanami kertoi järjestäneensä asiaa. Niin Nozawa pääsi Haikyoun eli Toukyou Haiyuu Seikatsu Kyoudou Kumiai -agentuurin leipiin. Haikyou on Japanin vahimpia näyttelijöiden edustusyhtiöitä ja on toiminnassa edelleen. Sen listoilla on ennen ensisijaisesti seiyuuita työllistävien agentuurien perustamista ollut kutakuinkin jokainen merkittävä veteraaniseiyuu, ja nykyiseltäkin listalta löytyy suurnimiä kuten Ikeda Shuuichi, Ikeda Masako, Minagawa Junko ja Suwabe Junichi.

Puolisentoista vuotta ääninäyttelijänä oltuaan Nozawa oli jo saanut velkansa puolitettua ja suunnitteli lopettavansa näyttelijäntyöt. Hänen aiottu viimeinen koe-esiintymisensä oli Ilja Kurjakinin rooli The Man From U.N.C.L.E. -sarjassa. Aluksi rooli annettiin Aikawa Kinyalle, mutta yllättäen siirtyi Nozawalle – ohjaaja oli nimittäin nähnyt ohjelman, jossa Nozawa esiintyi, ja päättänytkin castata hänet. Sarja menestyi niin hyvin, että lopettamisaikeet jäivät sikseen. The Man From U.N.C.L.E. -sarjaa esitettiin Japanissa vuosina 1966-1970, joten voimme laskea Nozawan aloittaneen ääninäyttelijänä 60-luvun puolivälissä. Hän oli yksi 60- ja 70-lukujen seiyuubuumin kuumimpia nimiä ja veti useita radio-ohjelmia, muun muassa yhtä kollega Shiraishi Fuyumin kanssa, jolta hän sai lempinimen Nachichakko. (Olenko ainoa, jonka mielestä siinä on jotain väärää, kun toinen on Eroica ja toinen Patalliro?)

Nozawa oli kuolemaansa asti yksi käytetyimpiä, ellei käytetyin yksittäinen näyttelijä länsimaisten elokuvien dubbauksissa. Dubbaajana Nozawa tunnettiin komeista sankarirooleistaan esimerkiksi Robert Redfordina, Bruce Willisinä ja Clint Eastwoodina, kun taas animepuolella häntä kuultiin kaikenlaisissa rooleissa charmikkaista keikareista mielipuolisiin ihmishirviöihin. Nozawa itse totesi sekopäiden olevan erikoisalaansa, mutta hänen roolilistansa on kokonaisuutena niin vivahteikas, että on vaikeaa määritellä hänen rooleilleen muuta yhteistä tekijää kuin että ne ovat kaikki miehiä. (Tähän on tietysti myös poikkeuksia.)

Nozawan tunnetuimpiin animerooleihin kuuluvat muun muassa Gokuu no daiboukenin (1967) hivenen neitimäinen Sanzou, Versailles no baran (1979) Hans Axel von Fersen, Space Cobran (1982) Cobra, Garasu no kamenin (1984) Hayami Masumi, Hellsingin (2001) Alexander Anderson ja Final Fantasy VII: The Last Orderin (2005) tohtori Hojo. (Suomalaisia kiinnostanee tietää, että hän oli myös alkuperäinen kreivi Rakula.) Pelipuolella hänet tunnettiin esimerkiksi Sakura Taisenin Shinguuji Kazumana ja Kingdom Heartsin Vexeninä.

Nozawa johti elämänsä aikana useampaakin teatteriryhmää, joiden jäseninä ovat olleet muun muassa Toda Keiko, Emori Hiroko ja Nanba Keiichi. Vuonna 2004 hän perusti Office PAC -agentuurin, joka edustaa muun muassa Endo Ayaa, Saitou Rietä, Hasegawa Atsuota ja Sugimura Kenjiä. Vuonna 2008 Nozawa palkittiin elämäntyöstään Seiyuu Awardin Achievement Awardilla. Samana vuonna hän esitti jälleen Cobraa uudessa Space Cobra -OVAssa yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Cobran luoja, mangaka Terasawa Buichi sanoi, että Nozawa on Cobra eikä uutta animea ole mitään järkeä tehdä ilman tätä. Parantumattomasta naistenmiehestä, tappelupukarista ja huulenheittäjästä Cobrasta lieneekin muodostunut Nozawalle varsinainen signature-rooli.

Vuonna 2009 Nozawan terveydentila alkoi vähitellen heiketä, ja seuraavan vuoden tarkastuksessa hänellä diagnosoitiin keuhkosyöpä. Hän vietti lokakuun sairaalassa, mutta hoidoista ei ollut juuri tehoa, ja kuun 30. päivä kello 03:36 hän kuoli sukulaistensa ympäröimänä. Hän oli kuollessaan 72-vuotias. Veteraanin poismeno huomioitiin paitsi kansallisessa mediassa myös tiedonkulun madonreiässä internetissä; esimerkiksi Nico Nico Dougasta löytyy jo useita hänelle omistettuja tribuuttivideoita, ja Kingdom Hearts -pelisarjan Twitter-kanavalla ohjaaja-suunnittelija Nomura Tetsuya toivotti näyttelijälle onnea seuraavassa elämässä.

Afurekon sisarukset kiittävät Nozawa Nachia kaikista unohtumattomista rooleista, joissa hän elää ikuisesti!

Explore posts in the same categories: In memoriam, Seiyuu

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Nozawa Nachi in memoriam”

  1. Cilla Says:

    Mulle tuli tippa linssiin viimeisen lauseen myötä. ;_; Hienon elämän eli Nozawa-sensei, josta ei tuntunut vauhtia ja arvostusta puuttuvan. Kuolemaan on aina hyvin vaikea suhtautua (mekin jouduimme juuri kokemaan meille erittäin rakkaan läheisen poismenon pitkän yhteisen elämän jälkeen) mutta on ihanaa, että tällaisten artikkeleiden myötä voi muistella ja kunnioittaa poismenneitä heille kuuluvalla arvostuksella. Kuinkakohan monta muistoartikkelia Nozawasta tullaan kirjoittamaan *suomeksi*, vaikka hänen äänensä on takuulla tuttu monille suomalaisille animeharrastajille?

    (ajatus Eroican ja Patalliron vetämästä radio-ohjelmasta kuulostaa hyvin, *hyvin* väärältä =D)

    ~C


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: