O.V.A: Mamono Hunter Youko

Vuosina 1990-95 ilmestynyt Mamono Hunter Youko on siitä erikoinen tapaus, että se oli jenkkiläisen ADV-yhtiön ensimmäinen animejulkaisu nimellä Devil Hunter Yohko. Yhtiö kuulemma halusi jotain aivan uudenlaista. Koulutyttö henshinaa maagiseksi soturiksi ja pieksää demoniörvelöitä, olihan se siihen aikaan melko jytäkkää kamaa jenkkimarkkinoille.

15-vuotias Mano Youko on se tyypillinen Tuiki Tavallinen Lukiolaistyttö. Äiti Sayoko kannustaa tytärtään hankkiutumaan eroon neitsyydestään mitä pikimmiten, isoäiti Madoka taas vannoo impeyden suojelun nimeen. Youkon elämässä alkaa tapahtua kummia, kun lonkerot käyvät kimppuun koulun uima-altaassa ja lapsuudenystävä käyttäytyy omituisesti. Hän saa kuulla Madokalta, että Manon suvun naiset ovat perinteisesti olleet demoninmetsästäjiä, jotka pieksevät vihamielisiä mamono-henkiä maagisella miekallaan. Madoka itse oli 107. demoninmetsästäjä, ja Youkon on nyt aika ottaa paikkansa sadantenakahdeksantena. Teininä raskaaksi tullut Sayoko jäi välistä, koska demoninmetsästäjän voimat voi saada vain, jos on pysynyt neitsyenä aikuisikään asti. (Sen jälkeen voi vapaasti ruveta tehtailemaan tulevia demoninmetsästäjiä.) Perinteen mukaisesti Youko jatkaisi mieluiten tavallista elämäänsä, mutta kun demonit uhkaavat avata portin maan päälle, joutuu hän ottamaan tehtävän vastaan.

Kakkosjaksossa hahmokaartiin liittyy Kanzaki Azusa, Madokan ystävän sukulainen. Azusa tahtoo demoninmetsästäjäharjoittelijaksi ja on sitä varten saanut Madokalta oman henshinhelyn. Hän ja demoninmetsästäjänä jo harjaantunut Youko joutuvat rauhoittelemaan metsänsä lanaamisesta suivaantuneita henkiä. Kolmannessa jaksossa Youko pääsee pelastamaan unessa näkemäänsä komeaa Biryuu-henkiolentoa.

Käykö Youkolla lopulta flaksi?

Nelosjakso on hieman eriskummallinen tapaus. Tekijät eivät nimittäin numeron epäonnisuuden takia halunneet tehdä kunnollista jaksoa, vaan neljäs jakso on puolituntinen musiikkivideo, jossa kuullaan sarjan lauluja eri tavoin kuvitettuna. Ensimmäisessä kappaleessa käytetään promokuvitusta, toisessa vanhoja klippejä. Kolmas tarjoaa jo uutta materiaalia, kun Youko ja Azusa nähdään chibihahmoina.

Kisuno Kiyoshin esittämä Tokoro Go Dokkoi Sexy Musume on kyllä hauska biisi. Säkeistöosuus on hidas, jatsahtava ja sensuelli, mutta kertosäkeessä kappale räjähtää rajuun rokkiin. Se on kuitenkin kuultu jo kertaalleen lopputeksteissä. Eikö tästä tämän kummempaa löydy?

OMG!

Kyllä, nelosjaksossa on myös kaksi livevideota, joissa esiintyvät pääseiyuut Hisakawa Aya ja Yoshida Konami. Ne vaan eivät ole kovin hyvänlaatuisia, eikä huulisynkkojakaan ole saatu kohdilleen editoinnissa. Loput laulut käyttävät taas vanhoja pätkiä, ja musiikit on Sexy Musumen tavoin kierrätetty lopputeksteistä. Laulut ovat vuoroin meneviä, kasarihtavia kipaleita, vuoroin nättejä balladeita, ja etenkin Hisakawan esittämä Koi de Coup d’état Go! Go! jää mukavasti päähän soimaan. Vaan kun jakso on oikeastaan vain puolen tunnin mittainen glorified diaesitys/AMV, olisin paljon mieluummin katsonut uusia demoninmetsästysseikkailuja.

Viitosjakso onkin sitten täyttä asiaa. Kuvioihin ilmestyy Manon suvun arkkivihollinen, aikaa ja tilaa hallitseva demoni Tokima. Edelliset demoninmetsästäjäsukupolvet ovat vähä vähältä sinetöineet Tokiman voimia, ja Youkon kuuluisi sadantenakahdeksantena hoitaa homma loppuun. Saadakseen takaisin voimansa Tokima riivaa Youkon senhetkisen ihastuksen Asakura Ryuuichin ja soluttautuu Manon taloon. Hänen yhteenottonsa demoninmetsästäjien kanssa nuorentaa Madokan tilapäisesti teinitytöksi. Vaan kun demoni saa riivattua Azusan, tarvitaan jo esiäitien apua, jotta Tokimasta päästäisiin lopullisesti eroon.

Kuutosjakso tehtiin länsimaisten fanien toivomuksesta. Youkon elämää vaikeuttaa identtinen kilpailija Mano Ayako, jolla on jopa oma Azusansa. Madoka paljastaa, että kyseessä on hänen kaksossisarensa Chiakin lapsenlapsi. Chiaki hävisi nuorena demoninmetsästäjän tittelin Madokalle ja katosi katkerana. Nyt Ayako tekee kaikkensa voittaakseen Youkon ja kaapatakseen itselleen demoninmetsästäjän aseman. Tyttöjen kilpailu on rankkaa seurattavaa ja lopussa saadaan tehtyä sovinto, mutta Ayakon Azusa-klooni, jota nimitetäänkin vain Azusa kakkoseksi, vie tapahtumia epäuskottavan puolelle. Miksei moista hölmöä ideaa jätetty pois ja sen sijaan käytetty omaa Azusaamme, joka oli jaksossa lähtenyt takaisin kotiinsa?

Päähenkilömme Youkon äänenä kuullaan Sailor Mercuryna tunnettua Hisakawa Ayaa. Youko muistuttaa hyväntahtoista shoujopäähenkilöä lievän kevytmielisyytensä ja helposti poikiin lankeavan luontonsa puolesta. Hän tahtoisi myös eroon velvollisuuksistaan voidakseen jatkaa tavallisen koulutytön elämää. Hänellä on kuitenkin hyvin ammattimainen asenne demoninmetsästystä kohtaan, ja hän oppii taistelutaidon nopeasti. Hisakawa oli OVA:n ilmestyessä vielä uusi seiyuualalla. Hän esittää pirteän Youkon lisäksi lisäksi myös ylimielistä, katkeraa Ayakoa, joka kuulostaa aivan omalta persoonaltaan uhkaavine äänensävyineen.

Serkukset joutuvat yhdistämään voimansa yhteistä uhkaa vastaan.

Madoka osoittautuu Youkoa rankemmaksikin taistelijaksi. Hän menee eikä meinaa iän lainkaan hidastamatta tahtia. Pahansisuinen Madoka ottaa perheen demoninmetsästysbisneksen erittäin vakavasti, vahtii tyttärentyttärensä neitsyyttä kuin haukka ja saarnaa tänne tuntikausia tulevista vaaroista. Madokan äänenä on yllättäen miesseiyuu, nimittäin Mitsuya Yuuji. (Mikä ei oikeastaan ole niin yllättävää.) Rooli ei ole Mitsuyan ensimmäinen naisrooli eikä myöskään viimeinen. Mitsuya tuo aimo määrän luonnetta kärttyiseen mummoon. Teini-Madokaa esittää Koorogi Satomi, joka onnistuu kuulostamaan todella siltä, kuin olisi sama henkilö kuin Mitsuyan Madoka.

Azusana kuullaan suloista ja reipasta Yoshida Konamia, ja Youkon parhaan ystävän/managerin Ogawa Chikakon roolissa on Honda Chieko. Sayokoa esittää kasaritähti Tsuru Hiromi, jonka repliikit jäävät valitettavan vähäisiksi. Ensimmäisen jakson demoniviettelijättärinä esiintyvät Doi Mika ja Matsui Naoko, kolmannessa taas vierailevat Suzuki Reiko ja aina ihana Shimamoto Sumi. Ensimmäinen demoninmetsästäjä Mano Haruka on Hidaka Noriko. Myös sarjan toinen mummurooli Chiaki on annettu miehelle, Sisarusten rakastamalle Chiba Shigerulle. Huippukoomikko Chiba pääsee revittelemään rekisterinsä yläpäässä kiitettävästi ja tuo suurta hupia mummoparin kinoihin.

"Shiozawa Kaneto!"

Mitsuyan ja Chiban lisäksi ei paljoa miesseiyuuita kuulla. Youkon väliaikaisihastuksina piipahtavat heteroystävämme Hayami Shou ja seksiääninen Shiozawa Kaneto. Viitosjaksossa vilahtavan Asakuran äänenä on BL-kuningas Morikawa Toshiyuki, jonka naisen perässä ryntäily selitetään kätevästi demoniriivauksella. Demoneista suurin rooli on Tokimaa esittävällä Futamata Isseillä, ja sarjassa kuullaan muun muassa myös Mugihitoa ja Yanada Kiyoyukia.

Roolilistasta saattaakin huomata jotain kummallista. Päivänpelastajina toimivat naispuoliset soturit, kun taas miehet ovat joko roistoja tai uhreja. OVA yllättikin minut suurella naisystävällisyydellään.

Hetkinen, lukija sanoo. Kuinka se voi olla naisystävällinen, jos ruudussa vilahtelee itsetarkoituksellisesti tissejä tuon tuostakin? Totta on, että vihollinen pääsee silloin tällöin paljastamaan pintaa, ja demoninmetsästäjän puku tuntuu erityisen helposti repeävän juuri rinnuksen kohdalta. Fanipalvelu on kuitenkin naurettavan vähäistä verrattuna nykypäivän otakuyleisöjä pyydystelevään animetarjontaan. Neitoja ei demonien hyökkäyksiltä pelasta joku salskea miehenpuolikas – tai pahempaa, katsojan samaistumiskohteena toimiva tavis – vaan Youko vetää hyökkääjiään turpaan korkeimman omakätisesti. Silloin, kun hän ei pärjää omin avuin, on auttajakin nainen, yleensä Madoka. Vilahtelevista rintavarustuksista huolimatta on asenne naisten seksuaalisuutta kohtaan ilahduttavan normaali. Naisten haluja pidetään terveinä ja luonnollisina. Taistelut eivät ole mitään kissatappeluita vaan oikeaa maailmanpelastusta. Kun Youko vahingoittuu vakavasti taistelussaan Tokimaa vastaan, tulos näyttää vain hirvittävältä, ei seksualisoidulta. Sanalla sanoen Mamono Hunter Youkon naiset ovat subjekteja.

Miehet – ihmismiehet – sen sijaan esittävät Youkossa sitä roolia, johon naiset usein testosteronipitoisessa äksönviihteessä joutuvat: hehkeä seksiobjekti, joka pitää pelastaa pahiksilta. Kaikkein kurjimmin käy ensimmäisen jakson Hayami Shoulle, sillä miehellä on tasan yksi (1) vuorosana! (Ja muutama älähdys, pakko myöntää.) Jos tyypillinen neito pulassa on paperinohut, on Hayamin roolihahmo Kondou Hideki niin läpikuultava, että jonkin läsnäoloa tuskin huomaa. Youko haikailee kuuman senpain perään, ja tämä on totta kai pelastettava verenhimoisten demonien kynsistä, mutta nämäkin tärkeät seikat ovat vain nimellisiä. Kun demonipahis on piesty, Hideki unohdetaan autuaasti. Chikakon aiempi kaappaaminen herättää paljon enemmän tunteita kuin päivän ihastuksen kohtalo.

Jätkäähän käytetään jo käsinojana!

Toiseksi kuppaisin tapaus lienee kuudennen jakson Sano Yuusuke -sensei, jonka äänenä häärii iki-ihana Miki Shinichirou. Sanoa pyöritetään Youkon ja Ayakon kilpailun välikappaleena surutta, mutta parasta on, kun Ayako hypnotisoi hänet johdattamaan Youkon ansaan syrjäiseen pyhäkköön. Ayakon sisääntulo lennättää Sanon vasten suurta kiveä ja murskaa hänen kallonsa… mikä ei liikuta ketään pätkääkään. Demoninmetsästäjät kamppailevat ensin toisiaan ja sitten Ayakon vahingossa irti päästämää henkiolentoa vastaan, mutta Sanon kohtalolle ei kukaan uhraa ajatustakaan. Näin raakaa kohtelua ei pinnallisinkaan naishahmo olisi kokenut miesten sarjassa!

Sitten päästään keksi-indeksiin. Lähempi tutustuminen OVA-tarjontaan on tuonut tietoisuuteemme erään ilmentymän, joka tarvitsee oman kohtansa. Tästä lähtien bongailemme siis myös tarpeettomia rintojenvilahtelua kohdassa Boobshot.

Terapian paikka: Mitsuya Yuuji mummona. Ihan tosi.

Paskalla on tekijänsä: Varsinaista kupparoolia en sanoisi OVA:sta löytyvän, mutta nauti yhdestä repliikistäsi, Hayami.

Old loves die hard: Ei tunnu löytyvän, kun sitä romanssiakin on heikonlaisesti.

It’s some kind of magic: Henkiolentojen pieksäminen löytyy jo OVA:n nimestä. Henshineitä, maagisia aseita…

Interaktiivista avaruutta: –

Moottoripyörä:

Mano Madoka, beibe.

Musiikkinumero: Terve, nelosjakso.

Genda Tesshou: –

Boobshot: No mitä te luulette niissä henshineissä vilkkuvan?

Mamono Hunter Youko ei ysäri-OVA:ksi ole mitään kovin erikoista, mutta sen kovaotteiset naishahmot tarjoavat raikasta vaihtelua perinteisille naisrooleille. Varsinkin viitosjakson meininki kasvaa suorastaan eeppiseksi, ja ääninäyttelijäsuoritukset ovat kaikki tasokkaita. Vaan kuinkas mahtava OVA olisi ollut, jos sen nimi olisi ollut Mamono Hunter Madoka? Spinoffia odotellessa!

Explore posts in the same categories: O.V.A, Seiyuu

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “O.V.A: Mamono Hunter Youko”


  1. […] Sinällään roolituksessa ei ole mitään mullistavaa – Chiba on esittänyt lapsia ja jopa naisia ennenkin, mutta harvemmin hän pääsee tekemään ne kaikki yhtä aikaa, jonka vuoksi Spider […]


  2. […] olevaa reipasta ja iloluontoista sairaanhoitajaa, joka pelaa jalkapalloa seniorijoukkueessa. Mamono Hunter Youko OVAssa hän esittää jälleen päähenkilön isoäitiä, nuoruudessaan demoneja lahdannutta Mano […]


  3. […] O.V.A: Mamono Hunter Youko (Nitan blogikirjoitus sarjasta Afurekossa) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: