Uusinta uutta: Alice in Wonderland 2010

Kesäloma kolkuttelee jo mukavan lähellä, ja mikäpä olisi parempi tapa vältellä viime hetkelle kasaantuvia koulutöitä kuin kirjoittaa jostain uudesta ja ajankohtaisesta. Uusinta uutta -sarjamme ensimmäisessä osassa tutustumme Tim Burtonin uusimpaan elokuvaan Alice in Wonderland ja kerromme, ketkä hoitavat elokuvan monien tietokoneanimoitujen hahmojen äänet. Varsinaista arvostelua itse elokuvasta ja sen juonesta en aio tässä postauksessa tehdä – sellaisen toivossa voitte mennä katsomaan huikean hauskan Pummi-arvostelun, joka summaa omat mielipiteeni elokuvasta varsin osuvasti. Postaus ei ole juonipaljastusten kyllästämä, mutta jos haluaa vältellä juonipaljastuksia kynsin hampain, voi varmuuden vuoksi jättää väliin.

Dodo-lintu vilahtaa elokuvassa vain sen alkupuolella, mutta tarinan tunnetun henkilön ääni on myös hyvin tunnettu: Michael Gough on brittiläinen ammattilaisnäyttelijä, jolle on ehtinyt kertyä rooleja jo yli 100 elokuvassa. Hän esiintyi 1960-luvulla monissa kuuluisissa kauhugenren elokuvissa, mutta myös Burtonin kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo pitkään. Hänellä on sivuroolit Burtonin elokuvissa Sleepy Hollow sekä Corpse Bride, mutta parhaiten hän lienee tunnettu Alfred Pennyworthin roolista neljässä ensimmäisessä Batman-elokuvassa, joista kaksi ensimmäistä olivat näinikään Burtonin ohjaamia.

Myöskään puhuvilla kukilla ei elokuvassa ole juuri vuorosanoja, mutta heidän puheestaan vastaa englantilainen näyttelijä Imelda Staunton. Hän ei ole esiintynyt Burtonin elokuvissa aikaisemmin, mutta kuuluu Englannin kuuluisimpiin näyttelijöihin ja on tehnyt runsaasti yhteistyötä monien muiden brittiläisten näyttelijöiden kanssa erilaisissa elokuva- ja tv-tuotannoissa. Kai muistatte vielä hänen vähintäänkin räikeän roolisuorituksensa Dolores Umbridgenä Harry Potter -elokuvissa?

Hermoilevan Valkoisen Kanin äänen on elokuvaan lainannut Michael Sheen. Walesilainen näyttelijä tunnetaan Peter Morganin luottonäyttelijänä ja on 2000-luvulla esiintynyt kuuluisina politiikan henkilöinä monissa Morganin elokuvissa, mutta monet englantilaisten elokuvien ystävät saattavat tunnistaa hänet jostain muustakin: hänhän oli se, joka pääsi Robbie Rossin roolissa pussailemaan Stephen Fryn kanssa Oscar Wildestä kertovassa elokuvassa! Ei heikkohermoisille.

Absolem-kaalimadon äänenä kuullaan Alan Rickman, jonka Snape-roolia Harry Pottereissa ei luultavasti tarvitse edes mainita erikseen. Lukuisia rooleja – usein pahiksia – tehnyt Rickman ehti saavuttaa Englannissa suuren suosion, ennen kuin bongahti maailmanmaineeseen ensimmäisen Die Hard -leffan myötä 1988. Myös muita äänirooleja Rickmanilta löytyy – hän toimi pääpahis Joen äänenä vuonna 2001 Apua! Olen kala -piirretyssä, sekä Marvin-robottina muutaman vuoden takaisessa Linnunradan käsikirja liftareille -elokuvassa. Hän myös esiintyi tuomari Turpinin roolissa Burtonin Sweeney Todd -musikaalissa 2007.

Maanisesti hymyilevälle Irvikissalle äänensä on elokuvaan antanut jo tässä artikkelissa kertaalleen mainittu Stephen Fry. Näyttelijänä, kirjailijana sekä teknologian rakastajana kunnostautunut Fry kuuluu Englannin suosituimpiin ja rakastetuimpiin julkisuudenhenkilöihin, ja hän onkin tehnyt Englannissa töitä viihdealalla erittäin monipuolisesti. Hän on näytellyt teatterissa, televisiossa sekä elokuvissa, hän lukee äänikirjoja, juontaa dokumentteja, palkintogaaloja ja hyväntekeväisyystilaisuuksia, hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja, artikkeleita ja käsikirjoituksia ja ja on esiintynyt lukuisissa mainoksissa sekä videopeleissä. Suomalaisetkin muistavat takuulla Kyllä Jeeves hoitaa -sarjan, jossa Fry esiintyi pääosassa yhdessä aisaparinsa Hugh Laurien kanssa.

Pähkinähiirenä elokuvassa vikisee Barbara Windsor, jonka läpimurtorooli oli Carry On -elokuvasarjassa 60-70-lukujen aikana – josta hän leimautui itse asiassa niin vahvasti, että se vaikutti selkeästi hänen myöhempiin roolivalintoihinsa. Hän on myös luonut uraa Broadwayn musikaalitähtenä sekä Peggy Mitchellin roolissa EastEnders-sarjassa.

Hullu Jänis on ehdottomasti yksi elokuvan hauskimpia hahmoja – nähdessään hänen kiskovan korviaan ja saavan sätkyn pienistäkin esineistä ei kerta kaikkiaan voi olla nauramatta. Hahmon ääneksi paljastuu näyttelijä Paul Whitehouse, jota on aikaisemmin kuultu äänirooleissa Sir Cadoganina Harry Potterissa sekä Burtonin Corpse Bridessa. Whitehouse tuli tunnetuksi 90-luvulla tehdystä englantilaisesta sketsisarjasta The Fast Show, joka tunnetaan Suomessa nimellä Ruuvit löysällä. Elokuvassa esiintyvä Johnny Depp on muuten Whitehousen hyvä ystävä, ja teki cameo-vierailun The Fast Show’ssa vuonna 2000.

Bayard-koiralle äänensä antaa elokuvassa brittinäyttelijä Timothy Spall. Vaikka hän on toiminut elokuva- ja tv-alalla 70-luvun lopulta lähtien, yksi hänen viimeiaikaisista hittirooleistaan lienee Peter Pettigrew Harry Potter – elokuvissa. Hänet nähtiin myös Disneyn hauskassa Enchanted-parodiassa pari vuotta sitten, ja Burtonin Sweeney Todd -musikaalissa hän toimitti tuomari Turpinin apurin Beadle Bamfordin virkaa.

Jabberwocky-hirviöllä ei elokuvassa ole juuri repliikkejä, mutta puheääntään ei ole vaikea tunnistaa. Siinähän jyrisee Christopher Lee, maailmankuulu näyttelijä, jonka satoihin rooleihin kuuluvat muun muassa kreivi Dracula, Saruman Taru sormusten herrasta -trilogiassa sekä kreivi Dooku uusissa Star Wars -elokuvissa. Hän kuuluu Burtonin suosikkinäyttelijöihin ja on tehnyt hänen kanssaan aikaisemmin yhteistyötä elokuvissa Sleepy Hollow, Corpse Bride sekä Charlie and the Chocolate Factory. Lee työskentelee myös musiikkialalla ja on sekä laulanut että ääninäytellyt monissa animaatioissa vuosien mittaan. Hän puhuu monia kieliä ja toimi oman hahmonsa saksankielisenä dubbausäänenä Valhalla-animaatiossa. Hän on myös toiminut monien kuuluisien hahmojensa ääninä elokuvista tehdyissä videopeleissä.

Tässä kaikki tältä erää. Toivotaan, että elokuvan DVD-julkaisussa olisi materiaalia hahmoäänien nauhoittamisesta!

Explore posts in the same categories: Elokuvat, Uusinta uutta

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Uusinta uutta: Alice in Wonderland 2010”

 1. Essi Says:

  hömhöm. Michael Sheenin tunnetuin rooli ei suinkaan ole sivuhenkilö Wildessä, vaan ehkäpä Lucianin rooli Underworldissa tai New Moonin Aro Volturi – ehkä ne soittaa enemmän kelloja ihmisillä. Wildeä kun ei varmaan valtaosa väestöstä ole edes nähnyt ^^”
  Eikö Dormouse ole käännettynä Murmeli? Mulla olisi semmoinen hassu mielikuva, että olisi. No, oli sen nimi mikä oli, on se silti ihan sairaan söpö. ❤

  Hieno merkintä. Mahtavaa kuulla Timothy Spall muutenkin kun pahiksena välillä ^-^

  • Cilla Says:

   No en mie varsinaisesti tarkoittanutkaan, että Wilde-rooli kuuluisi Sheenin kaikkein tunnetuimpiin – kyseessä oli lähinnä hauska yhteensattuma näyttelijän kanssa, kun Wilde sattuu löytymään DVD-hyllystä ja oli ihan pakko ottaa siitä screencap merkinnän piristykseksi. :9
   Mulla oli suuria hankaluuksia hahmojen suomenkielisten nimien kanssa, niitä kun on kirjan eri käännöksissä käännetty ties miten.. MOT-sanakirja ainakin kääntää dormousen ihan pähkinähiireksi, ja saattoi se nimi löytyä myös Liisa-kirjan suomenkielisestä Wikipedia-artikkelistakin hahmon nimenä… mikään noista nimistä ei ole kiveen kirjoitettu 🙂

   Spall on moninainen näyttelijä, mutta on ilmeisesti Potter-leffojen menestyksen myötä jämähtänyt toistaiseksi pahisrooleihin.. vähän kuin Rickmanille kävi jo Die Hardin jälkeen 😀

   ~C


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: